Whisky voor die koude december dagen!

December, wintertijd is ruimschoots ingegaan, je winterjas heb je waarschijnlijk al aan, maar een sjaal is nu ook geen overbodige luxe meer. We weten allemaal dat dit pas het begin is van het koude weer en de komende maanden zullen er genoeg momenten zijn dat je terugdenkt aan die heerlijke zomer die we gehad hebben.

Zoals je waarschijnlijk van ons weet, wij drinken het hele jaar door whisky. Toch kunnen ook wij er niet omheen dat whisky lekkerder is als het wat guur is buiten. Die volle warme smaak. Een heerlijk zachte whisky met mooie sherry-tonen of juist een flink geturfde whisky, daar krijgen wij nu extra trek in.

Maar wat moet je nemen he? Zullen we je een handje helpen? Hieronder drie mooie whisky’s die jou de winter door gaan helpen.

Aberlour Abunadh batch #60

Een whisky waar je het vanzelf warm van krijgt. Zeer bekend onder liefhebbers van whisky met flinke sherry tonen, maar dit is toch wel uitzonderlijk. Met een alcohol percentage van 60,3% is dit een whisky waar je echt even voor moet gaan zitten. Een whisky die je kunt “eten”. Klinkt gek, maar dit is precies hoe je van deze whisky moet genieten. Er gebeurt zoveel in je mond en ook als je het slokje dan uiteindelijk doorslikt is het echt nagenieten. Deze dram, uitsluitend gerijpt op Oloroso Sherry vaten, is echt een winterse klassieker wat ons betreft!

Ardbeg Uigeadail

Om eerlijk te zijn, wij zijn geen Ardbeg fanboys. Ardbeg is typisch zo’n dram: either you hate it or you love it. Maar toen wij deze te proeven kregen waren we om. Dit is geen standaard geturfde whisky die zoals de Ardbeg 10 (velen zullen deze ook kunnen waarderen) alleen op eikenhout gelegen heeft, de Uigeadail gaat een stapje verder en brengt sherry tonen in deze whisky wat hem zeer toegankelijk maakt. Nog zachter, wat ronder en iets minder overheersing van de smokey smaak, maakt deze whisky heerlijk als je na een lange dag hard werken thuiskomt en op de bank ploft met deze in je hand. De winter is goed!

Shinshu Mars Komagatake Shinanotanpopo

De twee whisky’s die hierboven staan beschreven kende je misschien al wel. Het zijn grote distilleries uit Schotland en in een beetje degelijke bar kun je ze ook wel krijgen. Wij van de Whisky Soos Haarlem vinden het ook belangrijk dat we je soms eens iets nieuws laten ervaren. Daarom staat deze Shinshu Mars Komagatake Shinanotanpopo ook op deze lijst. Dit is een whisky uit Japan, land van de rijzende zon maar ook daar kan het winter zijn. Het is een Single Malt maar wel een blend van verschillende vaten, en sommige van deze zijn wel 20 jaar oud. Het is een whisky met karakter. Fris, floraal, rood fruit en een heel licht rooksmaakje eraan. Dat doen maar weinig Japanse distilleries, en dat geeft deze dram nu juist die extra punch die die nodig heeft.

Wij weten dat er heel veel andere winterse klassiekers zijn die jij wellicht op je lijstje hebt staan en daar zijn wij heel benieuwd naar. Laat via onze Instagram weten welke whisky’s jou de winter doorhelpen!

Vind je dit artikel leuk?

Reageer hieronder

We gebruiken cookies om onze dienst te verbeteren.