Whisky Society Haarlem naar Holsloot

Drentsche Schans
Als je verwacht dat je bij de Drentsche Schans een weg moet banen tussen de Aziaten net zoals bij de Zaanse Schans dan heb je het mis. Den Hool (straatnaam) in Holsloot (andere naam voor buikloop pun intended) is een geasfalteerde weg, waar het niet al te druk is. Er was ongeveer niemand. “Waar zijn we terecht gekomen”, was dan ook een van onze gedachten toen wij daar reden.

Een warm welkom
Op een grote schuur stond een bord “Drentsche Schans”, dus daar de auto geparkeerd. Er stond een andere auto, die net wat biertjes aan het inladen was met behulp van Master Distiller Gert. Gert liep ons tegemoet en we werden hartelijk ontvangen. Eerst eens even een bakkie in zijn eigen dartcentrum en kroeg, even verteld waar wij zoal mee bezig zijn, waarna hij ons al snel mee nam naar de schuur, waar het maken van zijn whisky “Veenhaar” allemaal begint.

“Mout dat nou?!”
In de schuur staat een soort grote badkuip met zijn mout. Ja ZIJN mout, want Gert verbouwt dit dus zelf. Dit gaat voor een flink aantal uren in een soort wasmachine, waar de mout tot kiemen komt. Hij brengt dit dan naar zijn iStill. Dit is een multifunctioneel apparaat, wat dient als distilleerketel. Erg ingenieus en iets heel anders dan de traditionele koperen ketels. Op de site van Den Hool whisky kun je het hele proces goed bekijken, dus dat gaan wij hier niet verder uit de doeken doen. Gert verdient het om geroemd te worden om zijn product en hij mag (net als wij) best nog meer traffic op zijn site zien.

 

Van korrel tot borrel
Gert heeft ons het hele proces laten zien, maar wel mooi in fasen. Laten we het de fase voor en de fase na de tasting noemen. Wat vervelend was, om 12 uur zaten wij al aan de whisky. Eerst kregen we twee whisky’s naast elkaar te proeven, die beiden op een ander vat hebben gelegen. Gerijpt op Oloroso en PX (Pedro Ximenez sherry voor de insiders) voor een periode van 6 jaar. Beiden veel fruit-, honing- en toch ook vanilletonen in de neus. Maar qua smaak toch zo verschillend. De PX was veruit ons favoriet, vanwege de mooie, diepe rozijntonen in de afdronk. Daarna kwam Gert nog met de “Veenhaar” 8 jaar oud, die ook PX vaten gehad heeft. De twee jaar extra hebben deze whisky zo ontzettend goed gedaan. Het heeft deze whisky veel complexer gemaakt en een bepaalde gelaagdheid er aan toegevoegd, dat deze onze absolute topper is uit de proeverij. Wij hebben dan ook een flesje meegenomen en deze kun je zomaar gaan proeven bij een van onze tastings.

Warehouse visit
Na het proeven van de whisky, werden we meegenomen naar het warehouse. Hier liggen een stuk of 20 vaten te wachten tot ze in de fles mogen. In 2021 staat er een single cask, cask strength botteling op de planning. Wij houden ons aanbevolen! Als de whisky goed genoeg bevonden wordt en klaar voor botteling is, dan doet Gert dit ook zelf. Wat een held!

Dus
Al met al hebben wij echt een top ervaring gehad en waren wij zeer verrast door de kwaliteit van deze whisky. Wij kunnen deze whisky en de volledige ervaring er omheen dan ook van harte aanbevelen. De ambitie van Gert is om bekender te worden en zijn whisky verder te verspreiden. Hier helpen wij bij deze heel graag aan mee!

Vind je dit artikel leuk?

Reageer hieronder

We gebruiken cookies om onze dienst te verbeteren.