Top 5 Whisky’s onder € 45,-

De whisky hype is real, de laatste jaren staat whisky weer vol onder de aandacht en groeit de vraag enorm. Wij van de Whisky Soos vinden dat prachtig, maar zoals altijd zit er ook een keerzijde aan die specifieke medaille, de prijzen stijgen namelijk hard. Zo hard dat er heuse investeringsfondsen zijn ontstaan die in whisky beleggen.

Nou kunnen wij advies geven over wat een waardevolle investering is, maar we drinken liever de vloeistof ook echt op en letten we toch enigszins ook op de kleintjes. Daarom hier de top 5 whisky’s onder 45 euro, counting down from 5!

  1. West Cork Black Cask

Een Ierse blend in een top 5? Zeer zeker, wij sluiten niemand uit, en dus Ierse blends ook niet. Toegegeven, de zeer scherpe prijs helpt daar een flink stuk aan mee, maar bij de soos staat smaak altijd vooraan. Zo ook bij deze West Cork Black Cask. Voor deze blend tussen malt en grain whisky’s worden alleen dubbel gebrande bourbon vaten gebruikt, of je dat echt proeft mag je zelf bepalen. De whisky is zacht, met een stevige vanille toon in combinatie met fruit. Ook heeft het een heerlijk zoete afdronk. Met deze blend krijg je zeker waar voor je geld.

  1. Bowmore 12

Yes yes, ook aan de “peat lovers” hebben we gedacht! Bowmore 12 is een typische Islay whisky, ook niet gek aangezien Bowmore de eerste malt dilstilderij op Islay was. Islay staat bekend om de rokerige whisky’s en Bowmore laat het prachtige eiland karakter in ere met deze whisky. Het rokerige karakter overheerst op geen moment en is prachtig in balans met de zoete ondertonen van vanille en chocola. Complex, en toch voor iedereen erg goed drinkbaar. De prijs is net zo zacht als de whisky zelf, en dat zien wij graag bij de whisky soos!

  1. Old Perth Red Wine Finish Cask Strenght

Deze cask strength beuker wordt gebottled door Morrison and McKay en heeft een finish op een rood wijnvat gehad. Met 62,3% procent is dit wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar dat deze direct uit het vat komt, dat proef je. Sowieso is het een hele belevenis om hier een glaasje van te nuttigen. Na een zachte entree volgt er een ware smaak explosie in je bakkes. Een volle kruidige smaak, met zoete tonen is wat dit smaak bommetje achterlaat. Een heerlijke whisky, die een onuitwisbare indruk achterlaat.

  1. Edradour 10

Edradour wordt ook wel ‘the secret gem of Scotland’ genoemd. Dit kwam omdat het lange tijd de kleinste (legale) distillery in Schotland was. Inmiddels is de productiecapaciteit verdubbeld en is het legaal geworden om thuis te distilleren Ondanks dat het niet meer de kleinste is, is het wel een van de weinige distilleries die het complete proces met de hand doen. Je proeft dan ook het vakmanschap in deze whisky. Met tonen van caramel en honig, kan je je voorstellen dat dit een zachte, zoete whisky is. De licht fruitige afdronk, is exact wat wij van deze whisky vinden: erg lekker. 

  1. BenRomach 10

Deze licht geturfde Speyside whisky is een van de absolute favorieten van The Whisky Society Haarlem en een van de weinige whisky’s die continu op voorraad is bij de soos. Mede door de prijs is dit een whisky die je altijd kan drinken, en toch elke keer als een speciale gelegenheid aanvoelt. De combinatie van bourbon en sherry vaten geven een licht zoete smaak, en een finish in een first fill Oloroso vat, maakt hem zacht, en vol van smaak. Het klein beetje peat zorgt voor een heerlijk, rokerig tintje. Al met al een prachtige, uitstekende klassieke whisky voor een zeer schappelijke prijs 

Vind je dit artikel leuk?

Reageer hieronder

We gebruiken cookies om onze dienst te verbeteren.